HET ZALMPODIUM

In Millingen aan de Rijn staat in de Zalmstraat, pal aan de dijk, het Zalmkerkje. Een kerkje gebouwd in 1880, ten behoeve van de bescheiden populatie aan protestanten in Millingen en omliggende dorpen. Tot 1980 is het, in afnemende frequentie, als zodanig gebruikt. Daarna bestond het enkel nog als romantische trouwlocatie, maar vanaf 2014 fungeerde het tevens, eens per maand, als podium voor kleinschalige muziekoptredens. Het 'Zalmpodium' mocht zich gedurende een vijftal jaren verheugen in een toenemend aantal bezoekers en muzikanten en artiesten. Tijdens de coronajaren lag het kerkje er verlaten bij, maar vanaf medio januari 2023 maakte zij een doorstart, waarin ze niet alleen een podium biedt aan muziek, maar ook aan theater, kunst en Millings erfgoed. Het streven is om elk weekend een van deze onderdelen een plek te geven. Er staan al wat weekenden geprogrammeerd, maar je kunt je aanmelden als je geïnteresseerd bent in een optreden of een expositie. Kijk in de planning (Agenda), meld je aan als artiest of exposant en/of kom ook eens langs: de entree is altijd gratis!


 

Bent u geïnteresseerd om te exposeren of wilt u graag een keer optreden, vul dan het contactformulier in, dat u hier linksboven achter de drie liggende streepjes vindt.

Daar is ook het complete, tot nu toe bekende agenda van het Zalmpodium te vinden.


VOORUITZIEN

Vrijdag 9 februari
Lezing Film en architectuur
In veel gevallen gaat architectuur in films relatief onopgemerkt voorbij. En toch bestaat er een sterke interactie tussen film en architectuur. Architectuur in een film is sfeer- en beeld bepalend en kan (on)bewust informatie geven over tijd, plaats van handeling, maar ook de personages. In talloze films vormen gebouwen de achtergrond voor het verhaal en het beeld en in sommige films kan de architectuur zelfs tot een karakter worden. Zo toont Fritz Lang in zijn Metropolis de onder- en bovenstad, zegt het huisje van Spider-Man Peter Parker in de film uit 2002 veel over het karakter, geeft Hitchcock in Rear Window met de appartementen een doorsnee van de Amerikaanse middenklasse weer, gaat Wes Anderson met The Grand Budapest Hotel terug naar vergeten hotels van weleer en krijgt een sleutelscene in Highlander een extra lading door het feit dat de scene in een kerk speelt.
Cultuurhistoricus en filmdocent Constant Hoogenbosch weet op boeiende wijze aan de hand van sprekend beeldmateriaal de relatie tussen film en architectuur voor het voetlicht te brengen. .
Vrijdag 15 december
19.00 – 20.00 uur.    Toegang gratis
17 en 18 februari


Els Smulders-Waijers
Op 17 en 18 februari vindt de eerste expositie van 2024  plaats op het Zalmpodium. In dat weekend mogen we kennismaken met het kleurige werk van Els Smulders-Waijers.
Deze gedreven kunstenares met een gedegen kunstacademieopleiding is al haar hele leven bezig de wereld om haar heen vast te leggen in olieverf en krijt. Ze heeft een voorliefde voor portretten en stillevens, maar ook landschappen, bloemen en abstracten horen bij haar kennissenkring. Al haar werk kenmerkt zich door de rijkdom aan kleur en de ‘losse toets’, waarmee zij het penseel hanteert.
Naast het creëren van eigen werk is zij ook een begenadigd docente. Zij geeft schildercursussen in haar atelier in Loon op Zand, maar ook in Portugal, waar zij een groot gedeelte van het jaar toeft.
Voor meer info : elssmulderswaijers@home.nl

3 maart

'Taste of Ruby'

'Taste of Ruby': een gitarist ( jazz-gitaar), een bassist (semi akoestische fretloze bas) en een zangeres. Een goed ingespeeld, op elkaar afgestemd trio met een jazzy repertoire: van jazz- standaards, smooth-jazz en pop-songs.
Het repertoire wordt gekozen op gevoel en bevat nummers van o.a. Madeleine Peyroux, Melody Gardot, Lhasa de Sela en David Bowie. Voorop staan: liefde voor de muziek, plezier en kwaliteit. En dat brengen zij graag over op hun publiek.De drie muzikanten vormen een echte muzikale drie-eenheid. In een relaxte en ongedwongen sfeer wordt van ieder nummer een muzikaal verhaal gemaakt, dat zo puur en eerlijk mogelijk wordt vertolkt


Paasweekend 30 maart t/m 1 april
In dit weekend vindt , de sinds vorig jaar , traditionele kunstchallenge plaats. Een veertigtal kunstenaars, die zijn aangesloten bij kunstenaarscollectief 'De Gelderse Poort' worden uitgedaagd om op hun eigen kunstzinnige wijze hun relatie met hun 'Moeder Aarde' tot uitdrukking te brengen.  Ze doen dat door letterlijk invulling te geven aan een vurenhouten kistje van 30 x 40 x 13 cm. De challenge draagt dan ook de toepasselijke naam  'SOILS'.
Vorig jaar leverde de challenge-samenwerking Zalmpodium/ GeldersePoort een zeer gevuld podium van deelnemende kunstenaars, die hun interpretatie gaven van een passage uit Joep Stapels roman 'De Onzichtbare'. Dit jaar hopen we  weer zo'n spetterend evenement te kunnen etaleren. We wensen de deelnemende kunstenaars heel veel mooie invallen en verbeelding daarvan toe.

 
 
 
 
E-mailen
Map
Info